Comfortkoeling

Voor comfortkoeling zijn er talrijke opties beschikbaar, waarbij luchtbehandeling- en koelsystemen, afhankelijk van hun werking en installatie, als gecentraliseerde of gedecentraliseerde systemen worden ingedeeld.

 • Luchtkoelsystemen
 • Lucht-watersystemen
 • Systemen met alleen water (koelplafond, enz.)

De eChiller koelmachine is geschikt voor lucht-watersystemen en in het bijzonder voor systemen met alleen water. De systemen met alleen water zijn onder andere koelplafonds, maar ook alle andere soorten convectoren.

Oppervlaktekoelsystemen

Inductie-units en koelplafonds worden gebruikt in comfortkoeling voor het afvoeren van grote warmtebelastingen in de leefomgeving. Oppervlaktekoelsystemen maken gebruik van een netwerk van leidingen waardoor water wordt gepompt (meestal bij 16° C) om warmte te absorberen en de ruimte te koelen. Metalen panelen en cassetteplafonds met geperste spoelen en thermische isolatie worden gebruikt voor gesloten plafondoppervlakte koelingstoepassingen met een warmteoverdrachtscapaciteit van 80 W/m² tot 100 W/m². Bij toepassingen met open plafondoppervlakte koeling daarentegen, zoals koelplaten en koelzeilen, zijn er overdrachtsmogelijkheden van 100 W/m² tot 130 W/m².

Betonkernactivering

Het gebruik van koel- of verwarmingssystemen die gebruik maken van de massa van een gebouw voor de temperatuurregeling wordt ook wel „activering van bouwelementen“ of „betonkernactivering“ genoemd. Bij de activering van bouwcomponenten wordt gebruik gemaakt van een systeem van buizen die in de betonnen vloer/plafondplaten worden gelegd, en water als koelmedium. De thermische belastingen die zich overdag ophopen, worden opgeslagen in het beton en ’s nachts overgebracht naar het koelwater. De betonkernactivering is ideaal voor koeling op basis van waterpompen.

Gekoeldwater cassettes

Gekoeldwater cassettes bieden een ideale oplossing voor alle kleine en grote ruimtes waar de installatie van vrije convectie niet mogelijk is. Koelwatercassettes worden meestal in het verlaagde plafond geïnstalleerd en zijn voorzien van verschillende koelvermogens. Deze kunnen ook met een koelwatertemperatuur van 16°C worden gebruikt.
De belangrijkste uitdagingen voor de gebruikers van comfortkoeling zijn:

 • Naleving van de richtlijnen
 • F-gassenverordening
 • Voorspellend gedrag bij deellast in nieuwe gebouwen; bepaling van de maximaal benodigde belasting
 • Keuze van het koelsysteem

De eChiller biedt de volgende voordelen voor comfortkoeling

 • Zeer efficiënte koudetechniek dankzij de volledig instelbare, geïntegreerde vrije koeling
 • Water als koudemiddel; de F-gassenverordening en DIN EN 378 zijn niet van toepassing
 • Zeer stil en trillingsvrij
 • Koelcapaciteit eenvoudig te schalen dankzij geïntegreerde clusterbesturing
 • Vrije keuze van de opstellingsplaats
 • Technische ruimte niet benodigd

Comfortkoeling die meegroeit met de behoeften van uw gebouw

Gezien het emissievrije ontwerp van de eChiller wordt bij de planning van het gebouw een installatie in de buurt van de koelbelasting aanbevolen. Dit voorkomt omvangrijke leidingen en daarmee druk- en energieverliezen, evenals beschikbaarheidsrisico’s. Tegelijkertijd vereenvoudigt deze halfcentrale installatie de verdeling van de energiekosten binnen grote gebouwen aanzienlijk. Op deze manier kunnen verschillende koelbehoeften gemakkelijk worden opgevangen – en vaak centraal worden geregeld – over verschillende zones van één verdieping heen.